Resepi Telur Bungkus


Resepi Telur Bungkus

Bahan-bahan


  • 2 biji telur
  • 250 g isi ayam – dipotong dadu
  • 150 g sayur campur (mix veggie)
  • 7 ulas bawang merah – dikisar
  • 1 ulas bawang putih – dikisar
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Garam dan gula


Cara-cara (inti ayam)


  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar, kacau sekata dan biarkan seketika.
  • Masukkan sos cili, sos tiram, sedikit air dan isi ayam. Kacau sekata.
  • Masukkan sayur campur, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kering.
  • Cara-cara (telur bungkus)
  • Pecahkan telur di dalam mangkuk. Masukkan sedikit garam dan pukul sehingga sebati.
  • Panaskan kuali dan sapu permukaan kuali dengan sedikit minyak.
  • Masukkan telur ke dalam kuali dan dadarkan sehingga memenuhi kuali.
  • Bila telur masak, tuangkan inti ayam ke atasnya dan lipat telur tersebut.
  • Terbalikkan telur yang siap dilipat. Siap untuk dihidangkan.