Bahan-bahan :
- 1 peket biskut oreo ( terpulang kepada anda jenis apa yang nak )
- 50gram mentega/butter
- 200gram whipping cream
- 250gram cream cheese
- yogurt atau susu segar atau apa-apa bahan tambahan yang perlu
- sedikit gelatin
Cara-cara penyediaan :
- Asingkan biskut oreo dari cream yang terdapat di dalamnya. Lebihan cream ini boleh digunakan dalam kisaran keju nanti.
- Hancurkan biskut oreo sehingga halus sebagai base cake anda.
- Cairkan sedikkit mentega dan campurkan bersama biskut oreo. Masukkan ke dalam acuan dan tekan sehingga ke hujung dengan mampat serta rata ke seluruh bahagian.
- Ketepikan dan simpan di dalam peti.
- Putarkan whipping cream, yogurt / susu segar sehingga kembang. Tambahkan sedikit esen vanilla sebagai pewangi.
- Masukkan gelatin yang telah dicairkan dengan air panas ke dalam kisaran.
- (2 sudu serbuk gelatin larutkan ke dalam suku cawan cawan air panas)
- Masukkan sedikit crumbs oreo.
- Fillings anda telah siap dan boleh dituang ke dalam bekas acuan yang telah disejukkan.
- Hiaskan kek anda mengikut cita rasa dengan lebihan biskut oreo. Boleh diletakkan jem atau buah-buahan sebagai hiasan tambahan.
- Biarkan di dalam peti selama 3 jam untuk mendapatkan kek yang lebih padat dan bercreamy.
p/s: 2 sudu yogurt / suku cawan susu segar ( hanya bahan tambahan, tak perlu banyak )