Resepi Pasta Bakar

Resepi Pasta Bakar

Bahan-bahan (5-6 orang)

  • 250 g pasta (makaroni, rigatoni atau chifferi)
  • 300 g daging cincang
  • 2 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 ulas bawang merah – dicincang halus
  • 1 biji lobak merah – dipotong dadu
  • 1 batang seleri – dipotong dadu
  • 250 g tomato puri
  • 250 g sos tomato
  • Garam dan lada hitam
  • Minyak untuk menumis
  • Mozzarella cheese
  • 1 biji telur

Cara-cara

  • Rebus pasta sehingga masak, kemudian toskan. Gaul pasta dengan sedikit butter atau minyak.
  • Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. Masukkan daging cincang, lobak merah dan seleri. Goreng sehingga daging masak.
  • Masukkan tomato puri, sos tomato, lada hitam dan garam secukup rasa.
  • Masukkan pasta dan kacau hingga sekata. Tutup api dan biarkan seketika. Masukkan pasta ke dalam acuan.
  • Pecahkan telur dan kacau hingga sekata. Ratakan telur ke atas pasta.
  • Ratakan mozzarella cheese ke atas pasta.
  • Bakar pasta ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200 celcius selama 20-25 minit.