Resepi Daging Masak Kicap
- 500 gram daging
- 8 ulas bawang merah – dikisar
- 2 ulas bawang putih – dikisar
- 1 inci halia – dikisar
- 2 sudu besar cili kisar
- Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
- 3-4 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar kicap masin
- Garam dan gula
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dah buah pelaga sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan tumis seketika (dalam 3-5 minit). Masukkan kicap manis dan kicap masin.
- Masukkan daging dan sedikit air. Kacau sehingga sekata. (lebihkan air kalau nak banyak kuah)
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga daging empuk.