Resepi Daging Masak Kicap

Resepi Daging Masak Kicap

Bahan-bahan (4-5 orang)


  • 500 gram daging
  • 8 ulas bawang merah – dikisar
  • 2 ulas bawang putih – dikisar
  • 1 inci halia – dikisar
  • 2 sudu besar cili kisar
  • Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
  • 3-4 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar kicap masin
  • Garam dan gula


Cara-cara


  • Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dah buah pelaga sehingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar dan tumis seketika (dalam 3-5 minit). Masukkan kicap manis dan kicap masin.
  • Masukkan daging dan sedikit air. Kacau sehingga sekata. (lebihkan air kalau nak banyak kuah)
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga daging empuk.