Resepi Ikan Percik

Resepi Ikan Percik

Bahan-bahan (5-6 orang)


  • 5-6 ekor ikan kembung
  • 4 cawan santan
  • 7 ulas bawang merah – dikisar
  • 1 ulas bawang putih – dikisar
  • 1 inci halia – dikisar
  • Sedikit kunyit hidup – dikisar
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1/2 sudu kecil belacan
  • 1 sudu kecil asam jawa
  • 3 batang serai – diketuk
  • 1 sudu kecil halba
  • Garam dan gula
  • Kunyit dan garam – untuk dilumur pada ikan


Cara-cara


  • Panggang atau bakar ikan yang telah dilumur dengan kunyit dan garam sehingga masak.
  • Panaskan periuk atau kuali (tanpa minyak), kemudian masukkan santan, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili kisar, belacan, asam jawa dan serai. Kacau sehingga sekata.
  • Apabila mendidih, masukkan halba. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Apabila siap, curahkan kuah percik ke atas ikan.