Resepi Ketam Masak Merah


Resepi Ketam Masak Merah

resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :


  • 6 ekor ketam (dibersihkan dan direbus bersama garam dan serai ketuk hingga 3/4 masak & toskan)
  • 2 sudu makan cili giling
  • sos cili secukupnya
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan sos tiram
  • sedikit kicap manis
  • 3 helai daun limau purut
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula/madu secukupnya
  • sedikit hirisan daun sup dan daun bawang
  • bahan-bahan kisar :
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 labu bawang besar
  • 2 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas


Cara-cara :

  • Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  • Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan dan kicap manis. Kacau sebati. Kemudian masukkan air secukupnya. 
  • Apabila sudah mendidih, masukkan ketam, daun limau purut, garam, gula/madu dan air asam jawa. Kacau rata-rata. 
  • Apabila sudah masak, tutupkan api. Taburkan daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.