Bahan-bahan :-
- Ketam
- 1 Batang Serai
- Daun limau purut 10 keping
- Daun Ketumbar Segenggam
- Cili api, suka hati banyak mana
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Halia
- Asam Keping 1 (besar)
- Serbuk Kari 2 Sudu
- Cili Giling 3 Sudu
- Paste Cili Thai 2 Sudu
- Gula & Garam sedikit
Cara Memasak :-
- Bersihkan ketam, rebus dahulu, buang apa yang tak patut, dan potong 2.
- Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti
- Dalam Periuk/kuali, panaskan minyak, masukkan Bawang Merah, -Bawang Putih, Halia, Serai hingga naik bau
- Masukkan cili giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
- Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi, agak-agaklah kuah nak banyak mana ye.
- Kacau hingga rata, masukkan asam keping, gula dan garam.
- Akhir sekali masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
- Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi berkahwin (bersatu).
- Dan bolehlah dihidang…