Resepi Ketam Masak Pedas Ala Thai

Resepi Ketam Masak Pedas Ala Thai

Bahan-bahan :-
  • Ketam
  • 1 Batang Serai
  • Daun limau purut 10 keping
  • Daun Ketumbar Segenggam
  • Cili api, suka hati banyak mana
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Asam Keping 1 (besar)
  • Serbuk Kari 2 Sudu
  • Cili Giling 3 Sudu
  • Paste Cili Thai 2 Sudu
  • Gula & Garam sedikit


Cara Memasak :-
  • Bersihkan ketam, rebus dahulu, buang apa yang tak patut, dan potong 2.
  • Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti
  • Dalam Periuk/kuali, panaskan minyak, masukkan Bawang Merah, -Bawang Putih, Halia, Serai hingga naik bau
  • Masukkan cili giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
  • Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi, agak-agaklah kuah nak banyak mana ye.
  • Kacau hingga rata, masukkan asam keping, gula dan garam.
  • Akhir sekali masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
  • Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi berkahwin (bersatu).
  • Dan bolehlah dihidang…