Resepi Kueh Seri Muka

Resepi Seri Muka

Bahan-Bahan untuk Lapisan Bawah

  • 400 gm atau 2 cawan beras pulut putih (direndam selama 3 jam)
  • 2 cawan santan cair (sama dengan sukatan pulut)
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu teh minyak masak



Cara-Cara untuk Membuat Lapisan Bawah


  •  Bersihkan dan toskan beras pulut sehingga air kering.
  •  Masukkkan ke dalam Loyang (10x10) yang dialas oleh kertas plastik (14x14)
  •  Sapukan minyak di sekeliling loyang.
  •  Masukkan santan cair dan garam ke dalam loyang.
  •  Kemudian tuangkan campuran ke dalam pulut.
  •  Gaul sebati dan kukuskan selama 25 minit. Sekali-sekala hendaklah dikacau supaya pulut masak dengan lebih rata.
  • Santan dgn pulut mesti mempunyai paras yang sama.
  •  Kukuskan beras pulut dengan semua bahan selama 30 minit.
  • Setelah masak, tekan pulut tadi sehingga mampat dan padat dalam loyang.
  •  Sedia untuk dilapis dengan lapisan atas.



Bahan-Bahan untuk Lapisan Atas


  • 2 cawan santan pekat
  • 150 mL air + 4 helai daun pandan
  • (Dikisar dan ditapis untuk dijadikan air pandan)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 3/4 cawan gula pasir (jika hendak manis-1 cawan gula)
  • 1 biji telur ayam
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sedikit pewarna hijau



Cara-Cara untuk Membuat Lapisan Atas


  • Masukkan tepung gandum, tepung jagung, telur, santan pekat, gula pasir dan garam ke dalam bekas. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan air dan kacau lagi.
  • Selepas itu, masukkan pewarna hijau dan sedikit daun pandan.
  • Campurkan semua bahan-bahan dan kacau sehingga rata dan sekata dengan whisker.
  • Tapis ataupun kisar untuk memastikan tiada bintilan dalam adunan tepung.
  • Kemudian tuangkan campuran (adunan hijau) ke atas pulut yang telah ditekan.
  • Kukus semula selama 1/2 jam atau sehingga masak.
  • Balut penutup periuk dengan aluminium foil, tuala atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih.
  • Masak sekejap di atas api perlahan sehingga naik wap.
  • Setiap 10 minit penutup dibuka untuk membuangkan wap air. 
  • Sejukkan dengan betul-betul sebelum keluarkan dari acuan lompang.
  • Selepas itu, barulah potong mengikut saiz sesuka hati dan dihidangkan.
Tips:
Gunakan pisau yang bersaiz kecil. Celupkan pisau ke dalam air dan potong mengikut saiz yang dikehendaki. Buangkan pulut tersebut sekiranya ada pulut yang melekat di pisau. Celup pisau ke dalam air lagi dan sambung memotong kembali sehingga selesai.



Bahan-Bahan untuk Lapisan Atas Seri Muka Gula Merah

  • 200 gm gula Melaka (potong kecil-kecil)
  • 1/2 cawan air
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh garam



Cara-Cara Membuat Lapisan Atas untuk Seri Muka Gula Merah


  • Masakkan gula Melaka bersama 1/2 cawan air sehingga gula larut.
  • Di dalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan-bahan lain dan kemudian tapiskan larutan gula Melaka yang dimasukkan tadi.
  • Kacau sebati hingga tiada ketulan. Jikalau ada ketulan, boleh ditapis lagi.
  • Masakkan adunan di atas api sederhana sehingga naik wap.
  • Tuang adunan ke atas lapisan pulut di dalam loyang dan kukus selama 10 minit-15 minit atau sehingga masak.
  • Tutupkan api dengan segera semasa adunan kelihatan menjadi berbintil-bintil.
  • Kemudian tuangkan adunan agar-agar dan biarkan mengeras.
  • Biarkan sejuk di luar sebelum masukkan dalam peti sejuk. Sejukkan dalam peti ais.
  • Selepas itu, potong dengan pisau plastik untuk dihidangkan.


Tips: Gula merah yang dimasak hendaklah ditapis dahulu untuk mengasingkan hampasnya.