Masak bahan kuah dahulu :
- 2 sb minyak masak
- 4 – 5 ulas bawang putih diketuk dan ditumbuk kasar
- 9 – 12 ekor udang sederhana besar dibersihkan
- 1 – 2 ekor sotong dibersihkan dan dihiris sederhana nipis
- 2 keping fish cake dihiris sederhana nipis
- 1/2 sb serbuk pati ayam/ ikan bilis
- 5 sb kicap cair
- 1/2 sk serbuk lada sulah
- 1 ikat sayur sawi (bersihkan dan siang, asingkan batang dan daun)
- 4 1/2 cawan air
- 1/2 cawan air masak + 2 sb tepung jagung, dikacau rata
- 2 biji putih telur
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang dan sotong. Kacau sekejap sehingga udang dan sotong hampir masak.
- Masukkan serbuk pati ayam/ ikan bilis dan kicap cair. Kacau sekejap dan masukkan 4 1/2 cawan air dan serbuk lada sulah.
- Masukkan pula batang sawi yang telah dikerat-kerat. Masak sehingga mendidih.
- Apabila mendidih, masukkan pula daun sawi dan sayur-sayur yang lain jika ada. Biar 3 -4 minit kemudian masukkan campuran air tepung jagung. Kecilkan api, kacau sehingga kuah pekat dan mendidih.
- Tutup api dan masukkan putih telur, kacau membulat.
- Sementara tungguh kuah mendidih, sediakan sarang daripada bihun.
Bahan Sarang :
- Sebungkus Bihun (gunakan yang dibungkus bersih & ditanggung halal, mahal sikit tak apa sebab kita nak goreng terus ia dalam minyak tanpa dibilas air, kalau bilas susah nak jadi sarangnya)
- 2 cawan minyak masak
Caranya :
- Panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas.
- Sederhanakan api dan masukkan segumpal bihun (leraikan segumpal- segumpal) ke dalam minyak dan goreng cepat-cepat sehingga kembang keseluruhan bihun.
- Angkat dan masukkan dalam pinggan.
- Teruskan menggoreng gumpalan bihun yang lain.
- Tuangkan kuah ke atas sarang ketika menghidang dan nikmati bersama cili hijau jeruk.