BAHAN POPIA:
- 150gm sengkuang| dicelur
- 100gm taugeh| dicelur
- 50gm lobak merah | dihiris memanjang dan dicelur
- 30gm kacang tanah | digoreng dan dikisar
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit kulit popiah
BAHAN SOS:
- 10 tangkai cili kering| dikisar halus
- 3 ulas bawang putih | dicencang halus
- 1 sudu teh cuka
- 3 sudu makan gula merah
- 1 sudu makan gula putih
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK:
- Untuk sos, tumis bawang putih sehingga wangi. Kemudian, masukkan cili kering yang telah dikisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Selepas itu, masukkan cuka, gula merah, gula putih dan garam secukup rasa.
- Untuk kepekatan, masukkan tepung jagung dan masak hingga pekat. Ketepikan.
- Untuk inti pula, campurkan sengkuang, taugeh dan lobak merah yang telah dicelur dengan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Gaul rata.
- Letakkan sos di atas kulit popia dengan rata sebelum letakkan inti di atasnya.
- Kemudian, letakkan inti dan taburkan sedikit kacang tanah yang telah dikisar.
- Gulung dengan kemas.
- Hidangkan bersama sos dan boleh diletak kacang jika suka dan sedia dinikmati.