Bahan utama:
- 1 Ekor Ikan Patin
- Bahan untuk di kisar:
- 10 Biji Cili Padi
- 1 Inci Kunyit Hidup
- 1 Sudu Besar Tempoyak.
Lain-lain bahan:
- Daun Kesum Secukupnya
- 2 Kuntum Bunga Kantan
- Air
- Garam Secukup Rasa
- 5 Biji Limau Nipis
- 2 Biji Mentimun
Cara cara:
- Ikan patin yang siap di potong di basuh dan dibersihkan dengan limau nipis supaya hilang baunya.
- Tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup. Jangan sampai terlalu hancur pulak. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk supaya bergaul rata.
- Isi air ke dalam periuk dan masukkan bahan yang dikisar, bunga kantan, daun kesum berserta dengan ikannya sekali. Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk.
- Masaklah dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan menggelegak.
- Setelah menggelegak, masukkan daun kesum.
- Masak dalam 2-3 minit sahaja dan bolehlah tutup api.
Nota:
- Kalau tempoyak kurang masam, bolehlah tambah sedikit asam keping.
- Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai.
- Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan seperti mana yang dibuat oleh kedai kedai makan di Temerloh.
- utk sekor ikan patin,guna 3 cawan air dan 4 sudu besar tempoyak