Resepi Roti Gulung Sardin
BAHAN A-UNTUK INTI:
- 1 tin sardin
- 4 labu bawang besar - dihiris
- 2 sudu gula
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu besar cili kering - dikisar
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 biji limau kasturi - diperah & diambil jusnya
BAHAN B-UNTUK DOH:
- 400 gm tepung roti .
- 50 gm marjerin
- 50 gm gula
- 30 gm susu tepung
- 15 gm yis
- 1 sudu teh pelembut roti
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 butir telur
- 200 ml air
Cara menyediakan:
- Untuk membuat inti, panaskan minyak dan tumis bawangbesar bersama cili kering kisar hingga naik bau.
- Kemudian masukkan semua bahan selebihnya.
- Akhir sekali masukkanjus limau yang diperah tadi. Gaul sebati dan angkat.
- Untuk membuat doh, satukan semua bahan B, kecuali air.
- Uli sebati, kemudian barulah masukkan air sedikit demi sedikit.
- Uli sehingga menjadi doh.
- Seterusnya, perap adunan selama 30 minit, kemudian, canai dan terap.
- Biarkan seketika dan barulah diisikan intiserta digulung sekali lagi.
- Goreng hingga kekuningan.
- Sedia untuk dihidangkan.