Resepi Roti Gulung Sardin


Resepi Roti Gulung Sardin

BAHAN A-UNTUK INTI:


  • 1 tin sardin
  • 4 labu bawang besar - dihiris
  • 2 sudu gula
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu besar cili kering - dikisar
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 biji limau kasturi - diperah & diambil jusnya


BAHAN B-UNTUK DOH:

  • 400 gm tepung roti .
  • 50 gm marjerin
  • 50 gm gula
  • 30 gm susu tepung
  • 15 gm yis
  • 1 sudu teh pelembut roti
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 butir telur
  • 200 ml air


Cara menyediakan:


  • Untuk membuat inti, panaskan minyak dan tumis bawangbesar bersama cili kering kisar hingga naik bau. 
  • Kemudian masukkan semua bahan selebihnya. 
  • Akhir sekali masukkanjus limau yang diperah tadi. Gaul sebati dan angkat.
  • Untuk membuat doh, satukan semua bahan B, kecuali air. 
  • Uli sebati, kemudian barulah masukkan air sedikit demi sedikit. 
  • Uli sehingga menjadi doh.
  • Seterusnya, perap adunan selama 30 minit, kemudian, canai dan terap. 
  • Biarkan seketika dan barulah diisikan intiserta digulung sekali lagi.
  • Goreng hingga kekuningan. 
  • Sedia untuk dihidangkan.