Resepi Air Asam Tomato

Air Asam Tomato Resipi dari Kedah, Menggunakan Tomato dan Air Asam sebagai bahan asas, resepi istimewa untuk dimakan bersama ikan bakar

Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 25 Minit | Memasak: 0 Minit | Keseluruhan: 25 minit
Jumlah Hidangan : 4
Bahan-Bahan:


  • 1 Biji Tomato
  • 1 Biji Bawang Besar
  • 1/2 Cawan Air Asam Jawa
  • Perahan Limau Nipis- 1 Biji
  • 2 Sudu Besar Sos Ikan
  • Garam & Gula
  • Bahan untuk dikisar (kisar kasar):
  • 3 Biji Cili Merah
  • 6 Tangkai Cili Padi
  • 2 CM belacan Panggang


Cara Penyediaan:


  • Potong nipis tomato dan bawang besar
  • Campurkan dengan bahan kisar kasar, air asam jawa dan sos ikan.
  • Perahkan jus limau.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.