Bahan-bahan
- 2 ekor ketam yang besar. direbus dgn sedikit garam sehingga 3/4 masak. Toskan)
- sedikit hirisan cili merah
- 4-5 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 3-4 sudu besar cili kering kisar
- sedikit air
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sb kicap manis
- 1 keping asam gelugur
Bahan-bahan mesin
- 1 labu bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1 batang serai
Cara-cara
- Tumis bahan2 kisar hingga wangi.
- Masukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.
- Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula.
- Hidangkan setelah masak.