Sumber: Puan Noraini
Bahan-bahan
- 300gm kacang dal- rendam semalaman dengan air yang banyak
- ½ labu bawang besar- dihiris
- 1 sudu jintan putih- dikisar kasar
- 1 tangkai daun kari
- 1 tangkai cili merah@ cili kering-dihiris nipis
- ½ sudu teh garam
- Minyak
• Toskan kacang dal yang telah direndam semalaman dan biarkan kering sebentar.
• Kisarkan kacang dal sehingga hancur tetapi asingkan ¾ tanpa dikisar@dikisar kasar.
• Campurkan kesemua bahan ke dalam 1 bekas.Gaulkan hingga sebati.Anda akan mendapat adunan wade yang lembih tapi boleh dibentuk.
• Gunakan sekeping plastik untuk memudahkan proses membentuk.Basahkan tangan dan plastik dengan air bersih.
• Ambil sedikit adunan dan bulatkandan leperkan di atas plastik.
• Gorengkan dalam minyak yang panas sehingga garing keemasan.