Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan aya/tongkol hitam saiz besar ( lebih kurang 1 kg)
- 1 biji kelapa - ambil santan
- 3 sudu besar cili kering kisar - jika suka boleh tambah lagi
- 3 sudu besar rempah gulai nasi dagang (kacau dgn sket air panas jd kan pes)
- 8 ulas bawang merah - kisar
- 2 ulas bawang putih - kisar
- 1 hiris halia -kisar
- 1 hiris lengkuas -kisar
- 4 keping asam gelugur
- 2 sudu besar gula melaka atau secukup rasa
- sket buah belimbing buluh
- sket cili kecil
- garam secukup rasa
- minyak utk menumis
Cara membuatnya:
- Ikan dibersihkan kemudian direbus bersama 2 keping asam dan sket garam sehingga airnya hampir kering. Toskan airnya.
- Dalam periuk lain panaskan minyak, tumis bahan2 kisar, cili kisar dan rempah sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan santan, kacau sehingga hampir pecah minyak.
- Masukkan ikan, asam dan garam, reneh sehingga pecah minyak dan agak pekat.
- Masukkan buah belimbing dan cili kecil. Reneh sebentar boleh la dihidangkan.
- Gulai ni lebih enak jika dibuat lebih awal cth jika nasi utk sarapan, gulai bole dibuat mlm. Keesokan harinya gulai nya nanti lebih enak dan wangi serta cantik naik minyaknya.