Resepi Gulai Ikan Nasi Dagang

Resepi Gulai Ikan Nasi Dagang
Bahan-bahan:


  • 1 ekor ikan aya/tongkol hitam saiz besar ( lebih kurang 1 kg)
  • 1 biji kelapa - ambil santan
  • 3 sudu besar cili kering kisar - jika suka boleh tambah lagi
  • 3 sudu besar rempah gulai nasi dagang (kacau dgn sket air panas jd kan pes)
  • 8 ulas bawang merah - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 1 hiris halia -kisar
  • 1 hiris lengkuas -kisar
  • 4 keping asam gelugur
  • 2 sudu besar gula melaka atau secukup rasa
  • sket buah belimbing buluh
  • sket cili kecil
  • garam secukup rasa
  • minyak utk menumis


Cara membuatnya:


  • Ikan dibersihkan kemudian direbus bersama 2 keping asam dan sket garam sehingga airnya hampir kering. Toskan airnya.
  • Dalam periuk lain panaskan minyak, tumis bahan2 kisar, cili kisar dan rempah sehingga naik bau dan pecah minyak.
  • Masukkan santan, kacau sehingga hampir pecah minyak.
  • Masukkan ikan, asam dan garam, reneh sehingga pecah minyak dan agak pekat.
  • Masukkan buah belimbing dan cili kecil. Reneh sebentar boleh la dihidangkan.
  • Gulai ni lebih enak jika dibuat lebih awal cth jika nasi utk sarapan, gulai bole dibuat mlm. Keesokan harinya gulai nya nanti lebih enak dan wangi serta cantik naik minyaknya.