Resepi Nasi Tomato


Nasi tomato Sumber; Nure @ MYR
Oleh ; Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 4~5org )

  • 4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
  • 190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1/2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 1 biji bawang besar dicincang
  • 160g tomato puree (dlm tin)- mama guna tomato paste dlm botol,letak dlm 5 sb
  • 1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)- guna kiub je daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)


bahan dikisar:

  • 2 ulas bawang putih,
  • 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia


Cara-cara 
  • Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
  • Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak.
  • Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
  • Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.
  • Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.
  • Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
  • Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.
  • Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
  • Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng