Oleh ; Dapurmamasya
Bahan-bahan ( 4~5org )
- 4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
- 190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
- 2 kuntum bunga cengkih
- 1/2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 cm kulit kayu manis
- 1 biji bawang besar dicincang
- 160g tomato puree (dlm tin)- mama guna tomato paste dlm botol,letak dlm 5 sb
- 1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)- guna kiub je daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
bahan dikisar:
- 2 ulas bawang putih,
- 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia
Cara-cara
- Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
- Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak.
- Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
- Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.
- Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.
- Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
- Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.
- Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
- Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng