Resepi Tomyam Udang Galah

Resepi Tomyam Udang Galah

Bahan-bahan 


  • 300 gm udang galah / harimau
  • Semangkuk air
  • 1 inci lengkuas
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato - di belah 4
  • 2 batang serai
  • 3 helai daun limau purut
  • 10 biji cili padi 
  • 1 tangkai daun ketumbar
  • 2 sudu besar jus lemon / limau nipis
  • 6 sudu besar sos ikan 
  • 2 sudu teh garam 
  • 2 sudu besar pes tomyam 
  • 2 sudu teh pes cili 
  • 2 sudu besar susu pekat manis 

Cara membuatnya:


  • Cuci bersih udang dan belah belakang serta buang kotoran.
  • Potong lengkuas dalam 3cm dan ketuk dengan lesung batu bersama serai untuk mengeluarkan aromanya.
  • Masukkan air dalam periuk dan nyalakan api dapur. Bila air mendidih, masukkan lengkuas, serai, daun limau purut, garam dan pes tomyam dan renihkan sebentar.
  • Masukkan udang dan renih lagi dalam 2 minit. Ketuk cili padi dengan lesung batu (sekadar untuk pecahkannya) dan masukkan ke dalam kuah tadi.
  • Masukkan juga sos ikan, jus lemon, pes cili, bawang holland, tomato dan susu pekat manis.
  • Matikan api dan masukkan daun ketumbar. Hidangkan dengan nasi panas.