Terbahagi kepada dua bahagian
1.Nasi Goreng
2.Lauk
Bahagian Pertama Nasi goreng
Bahan-bahan
- Nasi putih satu mangkuk
- Bawang putih
- Sayur lobak merah- dipotong kecil macam batang mancis
- Minyak masak
Cara-cara
- Masukkan minyak
- Masukkan bawang putih
- Masukkan 1 sudu cili boh
- Masukkan semangkuk nasi
- Masukkan sayur campur
- Masukkan sos cili, sos tomato ,sos tiram, kicap masin, sedikit garam dan serbuk perasa
- Biasanya masakan thai mengunakan 2 jens kicap..Kicap yang masin berwaran agak jernih dan kicap pekat yang berwarna hitam pekat
- hanya guna sedikit garam kerana lauk ayam yang akan dimasak nanti juga masin.
- Gaulkan sehingga masak..
Bahagian Kedua Lauk Ayam
- Bahan-bahan
- Ayam
- minyak masak
- Cili boh
- Cile besar merah
- Bawang putih
- Bawang Besar
- Tomato
- Sedikit daun limau purut
Cara-cara
- Masukkan minyak
- Masukkan cili boh
- Masukkan bawang putih
- Masukkan ayam- bahagian dada sahaja potong dadu gaul sehinga ayam masak
- Masukkan sos cili, sos tomato ,sos tiram, kicap masin, garam, gula dan serbuk perasa
- Potong bawang besar, cili besar dan tomato
- masukkan daun limau purut.
- Gaul sehingga asak
Nota
* Boleh juga ditambah udang/sotong.dalam nasi goreng
*Goreng telur mata kerbau dan letak atas nasi tersebut
Hiasan,
Potong timun, daun bawang dan tomato, dan jangan lupa taburkan sedikit lada sulah dan bawang goreng diatas hidangan tersebut.