Resepi Panna Cotta Coklat Putih

Resepi Panna Cotta Coklat Putih

Bahan-bahan (panna cotta) – 4 cawan


  • 150 g coklat putih (dipotong)
  • 2 cawan thickened cream
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar air panas
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk gelatin
Cara-cara

  • Campurkan coklat putih, thickened cream dan esen vanilla dalam periuk kecil. Panaskan di atas api yang perlahan dan kacau sehingga coklat putih cair dan campuran sebati.
  • Masukkan air panas ke dalam cawan. Kemudian masukkan gelatin dan kacau sehingga larut. Masukkan gelatin ke dalam campuran coklat putih dan kacau sehingga sebati.
  • Tuang campuran coklat putih ke dalam cawan. Kemudian sejukkan selama 4 jam.

Bahan-bahan (sos strawberi)


  • 10-15 biji buah strawberi – dipotong
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air
  • 2 sudu kecil tepung jagung + 3 sudu besar air



  • Panaskan oven pada suhu 180 celsius. Sapu dulang dengan sedikit minyak, kemudian masukkan buah strawberi ke dalam dulang dan bakar selama 20 minit.
  • Kisar buah strawberi sehingga sebati. (boleh juga dilenyekkan dengan sudu)
  • Campurkan strawberri, jus lemon, gula dan air di dalam periuk kecil dan panaskan dengan api yang perlahan.
  • Masukkan tepung jagung yang dikacau dengan air terlebih dahulu ke dalam periuk. Kacau hingga sekata dan panaskan sehingga sos strawberi menjadi pekat.
  • Tapis sos strawberi dan hidangkan bersama panna cotta coklat putih.
  • Resepi asal: the japanese kitchen


Resepi asal: Autumn Coles Magazine 2010