Resepi Puteri Ayu


Resepi Puteri Ayu

Bahan A:

  • 1 biji kelapa parut putih
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar tepung sagu/ubi

Bahan B:

  • 3 cwn tepung gandum(ayak)
  • 1 sudu besar ovellette
  • 2 cwn gula pasir
  • 4 biji telur gred A
  • 2 cwn santan pekat

sedikit pewarna hijau & perisa pandan
*saya guna air daun pandan dan dibancuh dgn santan kotak..(perisa asli)

Cara membuatnya:

  • Gaulkan kesemua bhn A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
  • Pukul telur dengan gula hingga kembang.gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette,pewarna hijau,perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
  • Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
  • Susun acuan dlm pengukus....sapu acuan dgn majerin/myk(supaya tak melekat)
  • isi acuan dengan kelapa putih(jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 min)
  • Isikan adunan kuih..Kukus lg selama 10 min.
  • Apabila masak...keluarkan dr acuan...sedia utk dimakan