Resepi Ikan Cencaru Sumbat Bakar

Resepi Ikan Cencaru Sumbat Bakar

Bahan-bahan

  • 3 sudu besar cili giling
  • 1 labu bawang besar
  • 3 hiris lengkuas
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 2 ekor ikan cencaru
  • garam secukup rasa
  • gula melaka
  • daun pisang


Cara-cara

  • Kisar bersama cili giling, bawang besar, lengkuas dan serai.
  • Tumiskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan yg telah dikisar tadi. Masukkan garam, air asam jawa dan gula melaka secukup rasa.
  • Masak sehingga garing
  • Belah bahagian atas ikan cencaru. Sumbat / masukkan sambal dalam bahagian yg telah dibelah.
  • Balut ikan dengan daun pisang.
  • Bakar dalam pemanggang ajaib atau oven. Boleh juga gunakan kuali non stick.