Resepi Tagliatelle Bolognese
Bahan-bahan (4-5 orang)
- 250 g tagliatelle (pasta)
- 4 sudu besar minyak zaitun (untuk menumis)
- 1 ulas bawang besar – dicincang halus
- 2 ulas bawang putih – dicincang halus
- 1 biji lobak – dipotong dadu
- 1 batang seleri – dipotong dadu
- 300 g daging cincang
- 250 g tomato puri
- 250 g sos tomato
- 1 kiub stok daging
- 1 sudu besar oregano flakes
- 2 helai daun salam (bay leaf)
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- Garam secukup rasa
Cara-cara
- Untuk tagliatelle (pasta), rebus dalam periuk, tambah sedikit garam. Angkat apabila pasta sudah lembut dan toskan. Gaul pasta dengan sedikit minyak zaitun atau butter.
- Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan lobak dan seleri, kacau sekata.
- Masukkan daging cincang, masak sehingga keperangan.
- Masukkan tomato puri dan sos tomato, kacau hingga sekata. Masukkan sedikit air jika perlu.
- Masukkan stok daging, lada hitam, oregano flakes, bay leaf dan garam secukup rasa.
- Masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
- Sos bolognese siap untuk dihidangkan dengan tagliatelle.