Resepi Tagliatelle Bolognese


Resepi Tagliatelle Bolognese

Bahan-bahan (4-5 orang)

  • 250 g tagliatelle (pasta)
  • 4 sudu besar minyak zaitun (untuk menumis)
  • 1 ulas bawang besar – dicincang halus
  • 2 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 biji lobak – dipotong dadu
  • 1 batang seleri – dipotong dadu
  • 300 g daging cincang
  • 250 g tomato puri
  • 250 g sos tomato
  • 1 kiub stok daging
  • 1 sudu besar oregano flakes
  • 2 helai daun salam (bay leaf)
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  • Untuk tagliatelle (pasta), rebus dalam periuk, tambah sedikit garam. Angkat apabila pasta sudah lembut dan toskan. Gaul pasta dengan sedikit minyak zaitun atau butter.
  • Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan lobak dan seleri, kacau sekata.
  • Masukkan daging cincang, masak sehingga keperangan.
  • Masukkan tomato puri dan sos tomato, kacau hingga sekata. Masukkan sedikit air jika perlu.
  • Masukkan stok daging, lada hitam, oregano flakes, bay leaf dan garam secukup rasa.
  • Masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
  • Sos bolognese siap untuk dihidangkan dengan tagliatelle.