Resepi Pisang Goreng Cheese



Resepi Pisang Goreng Cheese

Bahan-Bahan

  • Sesikat pisang ~ buang kulit dan potong 2 jangan putus
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar baking powder
  • 5 sudu besar santan
  • sedikit kunyit serbuk atau pewarna kuning
  • secubit garam
  • 1 sudu besar margerin
  • 1 biji telur 



Cara Memasak

  • Cairkan mentega
  • Satukan tepung gandum, tepung beras, garam, pewarna, baking powder, santan dan telur
  • Kacau rata
  • Tuangkan margerin cair
  • Kacau sebati
  • Masukkan pisang
  • Panaskan minyak dalam kuali
  • Goreng pisang hingga kuning keemasan
  • Angkat dan toskan minyaknya


Bahan Sos dan Topping


  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • Keju Cheedar ~ di sagat halus
  • Choc Rise atau parutan coklat masakan




  • Dalam kuali yang bersih, cairkan butter.
  • Tutup api bila butter dah cair, tambahkan susu pekat manis dan sedikit keju
  • Kacau rata
  • Masukkan pisang yang telah siap di goreng tadi
  • Gaul rata
  • Angkat pisang dan letak di atas pinggan atau bekas yang sesuai
  • Taburkan dengan keju cheedar yang telah di sagat dan taburkan dengan choc rise atau parutan coklat masakan
  • Enak di makan ketika masih hangat.