Resepi Kerang Rebus


Resepi Kerang Rebus

Bahan-Bahannya

  • Kerang secukupnya
  • 4 biji bawang merah, dihiris
  • 3 ulas bawang putih, dihiris
  • 3/4 cawan air
  • Garam secukup rasa (anggaran 3/4 camca besar)


Cara membuatnya

UNTUK KERANG REBUS :-
  • Cuci kerang bersih2, kalau dapat berus kulitnya (gunakan berus plastik) sehingga bersih. 
  • Bilas 3 - 4 kali dan toskan. 
  • Dalam kuali, masukkan 2 camca besar minyak masak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan kerang dan garam, gaul rata. 
  • Tuang air dan tutup kuali. 
  • Biar kerang masak, kacau sekali sekala, masak 10 - 15 minit atau hingga kerang mudah dikopek dan isinya senang tanggal.
  • Hidangkan kerang bersama sambal cuka, boleh juga dimakan dengan sambal kicap, ikut selera masing2