Resepi Ayam Black Pepper

Resepi Ayam Black Pepper

Bahan-bahan (5 orang)

  • 5 ketul ayam
  • 6 ulas bawang merah – ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih – ditumbuk
  • 1 inci halia – dihiris
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 4 sudu besar kicap manis
  • 1/2 cawan air
  • 1 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
  • Garam dan gula
  • Minyak masak untuk menumis


Bahan-bahan (perap ayam)

  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil lada hitam


Cara-cara

  • Perap ayam selama 30 minit. Kemudian goreng atau panggang sehingga masak.
  • Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.
  • Masukkan sos tiram, kicap manis dan air. Kacau hingga sekata. Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
  • Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Siap untuk dihidangkan.