Resepi Talam Seri Muka Pandan

Resepi Talam Seri Muka Pandan
Oleh:Nur Rabiatul Adawiyah

Bahan2 Lapisan Bawah:


  • 500 gm beras pulut
  • 200 ml santan pekat
  • 400 ml air
  • 2 tsp garam halus


Cara2nya:-

  • Rendam pulut sekurang2nya 4 jam.
  • Basuh bersih & toskan. Masukkan pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.
  • Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
  • Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang size 9"x9"x4" yang dialas plastik.


Bahan2 Lapisan Atas:

Bahan A


  • 250 gm gula halus
  • 150 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung ubi
  • 400 ml santan pekat
  • 350 ml air
  • 20 gm daun pandan (dikisar dengan air diatas.
  • kemudian tapis.)


Bahan B


  • 4 biji telur
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/2 tsp pandan essence
  • pewarna hijau- secukupnya


Cara2nya:

  • Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.
  • Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap jer.
  • Tuang keatas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
  • *Pastikan Talam betul2 sejuk dahulu sebelum keluarkan dari loyang