Resepi Puding Tembikai
Bahan-bahan
- 1 paket serbuk agar-agar 15mg
- 2 keping roti
- 6 cawan air
- 1 cawan gula
- 1/2 tin susu pekat
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Cincau yang dipotong kecil
- Sedikit pewarna merah dan hijau
Cara-cara
- Dalam periuk, rebus agar-agar dengan air sehingga larut. Kemudian masukkan gula.
- Apabila mendidih, masukkan mentega dan susu. Kacau hingga sekata.
- Ambil sedikit adunan agar-agar ini dan blend dengan roti hingga sekata. Kemudian tuang semula ke dalam periuk.
- Dalam bekas lain, ambil sedikit adunan dan masukkan pewarna hijau sebagai kulit tembikai. Masukkan ke dalam loyang. Biarkan beku sedikit.
- Masukkan adunan plain (tanpa pewarna) ke dalam loyang. Biarkan beku sedikit.
- Kemudian, masukkan adunan merah ke dalam loyang. Taburkan cincau untuk dibuat biji tembikai. Bekukan di dalam peti sejuk.