Resepi Puding Tembikai

Resepi Puding Tembikai

Bahan-bahan


  • 1 paket serbuk agar-agar 15mg
  • 2 keping roti
  • 6 cawan air
  • 1 cawan gula
  • 1/2 tin susu pekat
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Cincau yang dipotong kecil
  • Sedikit pewarna merah dan hijau


Cara-cara


  • Dalam periuk, rebus agar-agar dengan air sehingga larut. Kemudian masukkan gula.
  • Apabila mendidih, masukkan mentega dan susu. Kacau hingga sekata.
  • Ambil sedikit adunan agar-agar ini dan blend dengan roti hingga sekata. Kemudian tuang semula ke dalam periuk.
  • Dalam bekas lain, ambil sedikit adunan dan masukkan pewarna hijau sebagai kulit tembikai. Masukkan ke dalam loyang. Biarkan beku sedikit.
  • Masukkan adunan plain (tanpa pewarna) ke dalam loyang. Biarkan beku sedikit.
  • Kemudian, masukkan adunan merah ke dalam loyang. Taburkan cincau untuk dibuat biji tembikai. Bekukan di dalam peti sejuk.