Resepi Kerang Rebus
Bahan-Bahannya
- Kerang secukupnya
- 4 biji bawang merah, dihiris
- 3 ulas bawang putih, dihiris
- 3/4 cawan air
- Garam secukup rasa (anggaran 3/4 camca besar)
Cara membuatnya
UNTUK KERANG REBUS :-
- Cuci kerang bersih2, kalau dapat berus kulitnya (gunakan berus plastik) sehingga bersih.
- Bilas 3 - 4 kali dan toskan.
- Dalam kuali, masukkan 2 camca besar minyak masak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan kerang dan garam, gaul rata.
- Tuang air dan tutup kuali.
- Biar kerang masak, kacau sekali sekala, masak 10 - 15 minit atau hingga kerang mudah dikopek dan isinya senang tanggal.
- Hidangkan kerang bersama sambal cuka, boleh juga dimakan dengan sambal kicap, ikut selera masing2