Resepi Talam Seri Muka Pandan
Oleh:Nur Rabiatul AdawiyahBahan2 Lapisan Bawah:
- 500 gm beras pulut
- 200 ml santan pekat
- 400 ml air
- 2 tsp garam halus
Cara2nya:-
- Rendam pulut sekurang2nya 4 jam.
- Basuh bersih & toskan. Masukkan pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.
- Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
- Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang size 9"x9"x4" yang dialas plastik.
Bahan2 Lapisan Atas:
Bahan A
- 250 gm gula halus
- 150 gm tepung gandum
- 50 gm tepung ubi
- 400 ml santan pekat
- 350 ml air
- 20 gm daun pandan (dikisar dengan air diatas.
- kemudian tapis.)
Bahan B
- 4 biji telur
- 1/2 tsp garam halus
- 1/2 tsp pandan essence
- pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:
- Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.
- Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap jer.
- Tuang keatas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
- *Pastikan Talam betul2 sejuk dahulu sebelum keluarkan dari loyang