Resepi Mee Rebus Terengganu
Bahan-bahan (4-5 orang)
- 500 gm mi kuning
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 6 cawan air
- 1 sup bunjut
- 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
- 3 biji telur
- 1 paket fish ball (bebola ikan)
- 1 paket fish cake
- Ayam atau daging
- 2 biji tomato (dihiris)
- 1 batang lobak merah (dihiris)
- Sayur sawi
- Taugeh
Cara-cara
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan air, sup bunjut, lada hitam dan ayam/daging. Reneh dengan api yang sederhana.
- Masukkan fish ball, fish cake dan lobak merah. Masukkan telur dan biarkan masak tanpa dikacau.
- Masukkan sayur sawi dan tomato.
- Siap untuk dihidangkan. Mi kuning hanya celur dengan air panas.
- Lebih sedap kalau ada sambal kicap, hirisan daun sup, bawang bawang dan limau nipis.