Resepi Panna Cotta Coklat Putih
- 150 g coklat putih (dipotong)
- 2 cawan thickened cream
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu besar air panas
- 1 1/2 sudu kecil serbuk gelatin
- Campurkan coklat putih, thickened cream dan esen vanilla dalam periuk kecil. Panaskan di atas api yang perlahan dan kacau sehingga coklat putih cair dan campuran sebati.
- Masukkan air panas ke dalam cawan. Kemudian masukkan gelatin dan kacau sehingga larut. Masukkan gelatin ke dalam campuran coklat putih dan kacau sehingga sebati.
- Tuang campuran coklat putih ke dalam cawan. Kemudian sejukkan selama 4 jam.
Bahan-bahan (sos strawberi)
- 10-15 biji buah strawberi – dipotong
- 2 sudu besar jus lemon
- 2 sudu besar gula
- 1/2 cawan air
- 2 sudu kecil tepung jagung + 3 sudu besar air
- Panaskan oven pada suhu 180 celsius. Sapu dulang dengan sedikit minyak, kemudian masukkan buah strawberi ke dalam dulang dan bakar selama 20 minit.
- Kisar buah strawberi sehingga sebati. (boleh juga dilenyekkan dengan sudu)
- Campurkan strawberri, jus lemon, gula dan air di dalam periuk kecil dan panaskan dengan api yang perlahan.
- Masukkan tepung jagung yang dikacau dengan air terlebih dahulu ke dalam periuk. Kacau hingga sekata dan panaskan sehingga sos strawberi menjadi pekat.
- Tapis sos strawberi dan hidangkan bersama panna cotta coklat putih.
- Resepi asal: the japanese kitchen
Resepi asal: Autumn Coles Magazine 2010