Resepi Ayam Bakar Ala Portugis
- 500 g ayam
- 2 biji lemon – dipotong
- 2 ulas bawang putih – dicincang halus
- 1 sudu besar minyak zaitun (olive oil)
- 1 sudu besar oregano flakes
- 2 sudu kecil sweet paprika
- 1 sudu kecil cayenne pepper
- 1 sudu kecil garam
Cara-cara
- Perah 2-3 potongan lemon dan sapu pada ayam.
- Campurkan minyak zaitun, bawang putih, oregano, paprika, cayenne pepper dan garam. Perap ayam dengan campuran ini selama 5-10 minit.
- Bakar ayam dan potongan lemon di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200 celcius selama 45 minit.
- Pastikan kulit ayam keperangan dan isi dalamnya masak sebelum dihidangkan.
- Sos yang terhasil semasa ayam dibakar. Boleh dicurahkan ke atas ayam.