Resepi BISKUT LIDAH KUCING PELANGI
Bahan bahan
- 250gm mentega
- 175gm gula kastor
- 100ml putih telur
- 200gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- 1/4 sudu teh emplex (perangup biskut)
Pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah
Loyang lidah kucing digris dengan mentega
Cara caranya
- Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emplex. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
- Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan pewarna berlainan.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozel bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susunan warna pelangi.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pada suhu 150C selama 15minit. Jangan biarkan permukaan atas keperangan kerana menengelamkan warna pelangi.
- Biarkan sejuk dahulu dan simpan di dalam bekas kedap udara.