Bahan-bahan
- 300 gm udang galah / harimau
- Semangkuk air
- 1 inci lengkuas
- 1 labu bawang besar
- 1 biji tomato - di belah 4
- 2 batang serai
- 3 helai daun limau purut
- 10 biji cili padi
- 1 tangkai daun ketumbar
- 2 sudu besar jus lemon / limau nipis
- 6 sudu besar sos ikan
- 2 sudu teh garam
- 2 sudu besar pes tomyam
- 2 sudu teh pes cili
- 2 sudu besar susu pekat manis
Cara membuatnya:
- Cuci bersih udang dan belah belakang serta buang kotoran.
- Potong lengkuas dalam 3cm dan ketuk dengan lesung batu bersama serai untuk mengeluarkan aromanya.
- Masukkan air dalam periuk dan nyalakan api dapur. Bila air mendidih, masukkan lengkuas, serai, daun limau purut, garam dan pes tomyam dan renihkan sebentar.
- Masukkan udang dan renih lagi dalam 2 minit. Ketuk cili padi dengan lesung batu (sekadar untuk pecahkannya) dan masukkan ke dalam kuah tadi.
- Masukkan juga sos ikan, jus lemon, pes cili, bawang holland, tomato dan susu pekat manis.
- Matikan api dan masukkan daun ketumbar. Hidangkan dengan nasi panas.