Resepi Gulai Ikan Nasi Dagang

Resepi Gulai Ikan Nasi Dagang
Bahan-bahan:


  • 1 ekor ikan aya/tongkol hitam saiz besar ( lebih kurang 1 kg)
  • 1 biji kelapa - ambil santan
  • 3 sudu besar cili kering kisar - jika suka boleh tambah lagi
  • 3 sudu besar rempah gulai nasi dagang (kacau dgn sket air panas jd kan pes)
  • 8 ulas bawang merah - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 1 hiris halia -kisar
  • 1 hiris lengkuas -kisar
  • 4 keping asam gelugur
  • 2 sudu besar gula melaka atau secukup rasa
  • sket buah belimbing buluh
  • sket cili kecil
  • garam secukup rasa
  • minyak utk menumis


Cara membuatnya:


  • Ikan dibersihkan kemudian direbus bersama 2 keping asam dan sket garam sehingga airnya hampir kering. Toskan airnya.
  • Dalam periuk lain panaskan minyak, tumis bahan2 kisar, cili kisar dan rempah sehingga naik bau dan pecah minyak.
  • Masukkan santan, kacau sehingga hampir pecah minyak.
  • Masukkan ikan, asam dan garam, reneh sehingga pecah minyak dan agak pekat.
  • Masukkan buah belimbing dan cili kecil. Reneh sebentar boleh la dihidangkan.
  • Gulai ni lebih enak jika dibuat lebih awal cth jika nasi utk sarapan, gulai bole dibuat mlm. Keesokan harinya gulai nya nanti lebih enak dan wangi serta cantik naik minyaknya.


Related Posts :